Tüketici Hakem Heyetine Başvurularda Parasal Sınır (2017)
Tüketici işlemleri (Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi) ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklarda, işlemin tarafları mal ya da hizmetin parasal karşılığına göre tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurabilmektedirler.
Tüketici Hakem Heyetine başvurularda geçerli parasal sınırlar, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68.maddesi ile 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 6.maddesinde yer alan “Bu maddede belirtilen parasal sınırlar her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere, o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu artışların hesabında on Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz.” düzenlemesi uyarınca her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile belirlenmektedir.
Tüketici Hakem Heyetine başvurularda parasal limitin 01/01/2017 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili olarak 3/12/2016 tarihli ve 29907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Tebliği’nin 3.maddesinde yer alan düzenlemeye göre;
“2017 yılı için tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda değeri:
a) 2.400 (iki bin dört yüz) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri,
b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 2.400 (iki bin dört yüz) Türk Lirası ile 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 2.400 (iki bin dört yüz) Türk Lirası ile 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri, görevlidir.”
2017 yılı için, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamalara ilişkin meydana gelen uyuşmazlığın parasal değerinin 3.610,00-TL’nin üzerinde olması halinde ise artık Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılamaz, doğrudan Tüketici Mahkemesi’nde dava açılması gereklidir.
Peki uyuşmazlık konusu 3.610,00-TL’nin altında olmasına rağmen bu uyuşmazlık konusunu Tüketici Hakem Heyetine başvurmadan doğrudan Tüketici Mahkemesine taşıyabilir miyiz? Böyle bir durumun varlığı halinde Tüketici Mahkemesi dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine karar verecektir. Bu husus YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ’nin 25.9.2017 tarih ve 2017/4612 E., 2017/8505 K. sayılı kararında;“…Somut olayda davacı, davalı banka şubesinden kullandığı konut kredisi sebebiyle ödemiş olduğu toplam 2.674,21 TL masrafın tarafına iadesini talepte bulunmuş; mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak dava değerinin 6502 Sayılı Kanun’un 68. maddesi gereğince Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunmasını zorunlu kılan miktarda olduğu ve bu miktar için mahkemeye dava açılmasının yasa gereği mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı noksanlığı sebebiyle usulden reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde işin esasına girilerek karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.” şeklinde açıklanmıştır.
Sonuç olarak; tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvuruda parasal sınırlar her yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile değişmektedir. Görevli tüketici hakem heyetinin tespit edilmesi hususunda başvuru tarihindeki parasal sınırlar dikkate alınır. Bu nedenle Tüketici Hakem Heyetine başvurmadan önce diğer başvuru şartlarının da sağlanması durumunda uyuşmazlık konusuna ilişkin parasal sınıra dikkat edilerek başvuru yapılmalıdır.